LYSSNA PÅ AFRIKA – EN STRATEGISK SATSNING

March 19, 2020

Om man ska vinna något så måste man satsa, men hur navigerar vi i dessa föränderliga tider? Hur undviker vi fenomen som sunk cost fallacy och analysis paralysis? Hur vet vi när vi ska zooma in och när vi ska zooma ut för att hitta balansen mellan micro och macro?

Ett flertal av dagens metoder och terminologier, härstammar från studier som gjorts kring effekterna av psykologiska, kognitiva, känslosamma, kulturella och sociala faktorer på ekonomiska val gjorda av individer och organisationer.

I ett försök att göra ännu bättre investeringsbeslut, bestämde sig Bill Gross, grundaren av Idealab, för att sätta ihop en grupp som fick i uppdrag att studera över 200 företag för att komma närmare en förståelse kring nyckeln till framgångsrika startups.

Bland finansiering, affärsmodell, idé, team/genomförande, och timing, vilka var de fem faktorer som mättes i deras studie, så visade det sig att just timing är den faktorn som bäst förutspår framgången av en satsning.

MEN HUR PÅVERKAR VI DÅ TIMING?

På engelska finns båda orden efficiency och effectiveness, medan vi på svenska enbart har ordet effektivitet. Detta gör det ännu svårare att skilja på begreppen och identifiera rätt tillvägagångssätt. Vi tenderar att fokusera på det förstnämnda ordet och lägga tyngd på optimering. Detta är förståeligt då digitaliseringen tillåter oss mäta vår produktivitet på tidigare omöjliga sätt.

Att försöka spå framtiden blir allt mer meningslöst med tanke på dagens snabbt skiftande landskap. Samtidigt blir den perfekta flexibiliteten kostsam att uppnå, om inte till och med omöjlig. Att skydda oss mot föränderliga tider fyllda av osäkerhet, kan dock kräva att vi förflyttar vår uppmärksamhet från att jaga perfektion, till ett fokus på att fundamentalt göra rätt val.

Med andra ord, välja att göra rätt saker, innan du försöker göra saker perfekt.

Genom att använda sig av strategiska satsningar, kan du genomföra till synes små chansningar, som i längden kan ha ett enormt strategiskt värde. Om du lyckas med denna micro-satsning, är det inte längre en chansning. Det är då en framgångsrik riktning och du kan röra dig mot nästa nivå, eftersom du nu förhoppningsvis är på en hållbar väg in i framtiden.

Levels som företag har positionerat oss för att både placera våra egna strategiska chansningar, men också för att hjälpa startups, organisationer och individer, med att placera deras chansningar rätt inom den digitala världen.

Vi har därför, under ett och samma tak, samlat tillgång till finansiering och all kunskap du kan tänkas behöva för att jaga en framgångsrik digital tjänst. Detta tillåter oss att skapa temporära organisationer och använda våra kreativa, analytiska, strategiska, tekniska och designmässiga kunskaper.

AFRIKA HAR BERÄTTELSER VÄRDA EN GLOBAL PUBLIK

En strategisk satsning som vi genomför just nu handlar om en kombination av trender som har potential att totalt skifta landskapet för digital konsumtion. Och det är både den digitala tillväxten på Afrikas kontinent, samt den ständiga ökningen inom vertikalen för ljud.

Under det senaste decenniet så har podcasting stadigt stigit i popularitet. Formatets spridning går i linje med den generella ökningen av digital media-konsumtion, och specifikt på mobila enheter.

Förutom podcasts finns det andra innovationer som ligger bakom ljud-kommunikationens tillväxt. Till exempel streaming, ljudböcker, AI, smarta högtalare, AirPods och röst-teknologi.

Något att ha i åtanke är att det är mer naturligt för oss människor att interagera med teknologi med vår röst och genom att lyssna, eftersom det är så vi kommunicerar med varandra, snarare än att titta på en skärm och swipa.

Den Stockholmsbaserade streamingtjänsten Spotify är ett av de företagen som satsar stort på just podcasts. Under det senaste året så har de gjort ett flertal förvärv av olika aktörer till ett värde närmare $500 miljoner.

Afrikas digitala framsteg under de nästkommande 10 åren kommer främst att drivas av världens yngsta och snabbast växande population, tillsammans med ökad digitalisering, nya konsumentbeteenden, ökade investeringar och ett ekosystem fullt av innovatörer.

För att förstå vart vi befinner oss i det unga Afrikas framgångssaga är det bara att ta artisten Burna Boy som exempel. Denna framgångsrika musiker har uppnått global kännedom och blev nyligen den första Afrikanska artist att sälja slut Wembley Stadium i London.

Burna Boy finner förmodligen majoriteten av sina fans inom de 190+ miljoner människor som bor i hans hemland Nigeria, och sedan vidare ut bland Afrikas totala 1,3 miljarder invånare. Sociala medier, Spotify samt andra strömningstjänster har dock även givit den nigerianska stjärnan tillgång till 140+ miljoner individer runt om i världen med Afrikanskt ursprung, den så kallade Afrikanska diasporan. För att sedan inte glömma resten av den uppkopplade världen som blir allt mer intresserad i allt som har med Afrika att göra.

Så detta ser ut att vara en perfekt tid att sprida berättelser, insikter, underhållning och glädje kring Afrika. Och det är just denna möjlighet Levels såg när vi fick förfrågan om att samarbeta med Henrik Barck, grundaren av Afripods. En plattform som för samman podcastare, lyssnare och annonsörer med ett fokus på den afrikanska kontinenten.

EN STRATEGISK SATSNING

Arbetet kring Afripods har sedan första dagen genomförts på ett sätt som försäkrar oss om att detta fortsätter vara en strategisk investering.

Från det första temporära teamet av utvecklare som skrev den första linjen kod, till det senaste ihopsatta team som utvecklar mer komplexa tredje-parts-integrationer. Och från det nya huvudkontoret som växer fram i Nairobi, Kenya, till de mer flexibla partnerskap som sätts upp i nyckelmarknader runt om på kontinenten.

Levels samarbete med Afripods har inneburit en fantastiskt lärorik resa som givit båda parter ständigt ökat förtroende för satsningen i sig.

Efter flertalet vändor med nya lanseringar av design, web, app, dashboard, marknadsstrategier och tillhörande initiativ, så har vi nu fått tillräckligt med data som styrker att detta är en satsning redo för nästa nivå.

Vi har nu tillsammans tagit detta från en idé med bra marknadsmässiga förutsättningar till ett företag som nu är på en hållbar väg in i framtiden.

Genom att följa en strategisk chansning i taget, kan vi följa en växande marknad, och samtidigt minimera riskerna kring förändring och osäkerhet.

More articles & INsights

No items found.