Nu digitaliseras juridiken – Lawly visar vägen

April 14, 2021

I många branscher har digitaliseringen gått snabbt under de senaste åren, men en sektor som inte riktigt har hängt med är juridiken. Det vill den digitala juristbyrån Lawly ändra på och har tillsammans med Levels utvecklat en plattform för rådgivning och automatiserad framtagningen av ett flertal juridiskt bindande dokument.

"Målet är att juridiken ska tillgängliggöras för alla – oavsett storlek på plånboken. Att få god juridisk stöttning ska inte vara en klassfråga", säger Charlie Wejander, vd Lawly.

När idén till Lawly formades var det med ambitionen att skapa en juridisk motsvarighet till den populära Kry-applikationen med fokus på rådgivning och förebyggande juridik. I samband med lanseringen vid förra årsskiftet inleddes ett samarbete med Levels som har bidragit till att vidareutveckla plattformen. Stort fokus har lagts på Lawlys dynamiska avtalsbyggare – ett unikt verktyg som automatiskt genererar ett personligt avtal efter hur en kund har besvarat ett antal frågor. Det gör det möjligt att ta fram kvalitativa och personligt anpassade avtal till ett väldigt lågt pris.

"En del av de som har varit jurister väldigt länge tycker att juridiken är för komplex för att kunna automatiseras på det här viset, men det finns faktiskt väldigt mycket inom juridiken som går att göra betydligt enklare. Vi har sett en stor efterfrågan – främst från personer som förmodligen annars inte hade vänt sig till en jurist", säger Charlie Wejander och fortsätter:

"Många känner viss stress över att inte ha tagit tag i saker som att skriva ett testamente till exempel, och tror att det kräver väldigt mycket av dem. Den vanligaste responsen vi får är förvåning över hur lätt det faktiskt är genom Lawly."

LEVELS SKAPADE UPPMÄRKSAMHET

Utöver den tekniska utvecklingen av plattformen har Levels hjälpt Lawly att förbättra värdeerbjudandet och skapa uppmärksamhet bland investerare. Det gjorde att Lawly lyckades med den ambitiösa målsättningen att stänga sin emissionsrunda på bara tre månader, trots att Coronapandemin kom till Sverige i samband med att den skulle inledas. Genom Levels fick Lawly också chansen att presentera på SEB:s årliga Innovation Forum.

"Det blev väldigt lyckat för oss. Investerare i publiken visade sitt intresse så fort jag hade gått av scenen och flera av dem har anslutit sig till bolaget på olika sätt. Jag är väldigt glad att vi har det här samarbetet med Levels och den otroligt värdefulla kunskap som de besitter. Utan dem hade vi inte varit där vi är idag", avslutar Charlie Wejander.

Förutom att hjälpa företag med värdefulla investerarkontakter samt digital och finansiell expertis investerar Levels även själva i utvalda företag. Att dela risk och uppsida med både grundare och investerare är en genomgående strategi och viktig del i Levels affärsmodell.

"Vi ser stor potential i Lawly och tror starkt på teamet, deras vision och nyttan i att digitalisera juridiken. Vi är därför väldigt glada att ha fått möjligheten att bidra med såväl expertis som kapital", säger Tulle Edman, General Partner hos Levels Venture Capital.

More articles & INsights

No items found.